Fotograf: Anna Kern
Marie Eklunds ljuvliga (och funktionella) skedar är personligheter. Varje sked är unik och med en helt egen historia. Jag använder min sked till att ta nötter och frön till frukostgröten och jag kan lova att det lyfter frukosten till en ny nivå. Skedarna finns att köpa även i webbutiken.
Träslagen som skedarna är gjorda i varierar. På manos har vi skedar gjorda i äpple från Julita, kastanj från Swedenborgsgatan i Stockholm, rönn från Maries egna skog i Närke, björk från Sätergläntan i Dalarna och sälg från Kvarngatan i Stockholm...
Marie beskriver skedarnas arbetsgång:
Hitta bra virke med form jag gillar. Letandet sker tex bland arborister, privata trädgårdar, skog och parker. Klyv ämnet, yxa till en grov form, tälj noggrant efter fiberriktningen då de blir hållbara trots sin tunnhet och sitt smala skaft. Ämnet torkar långsamt ett par dagar för att få en finare yta innan rentäljning. Dags för ännu en ytbehandling där jag bränner och linoljar föremålet i flera omgångar. Detta gör dem ännu starkare. Arbetet tar ca tre veckor inklusive härdning.
Skötsel
Olja in någon droppe linolja ibland, putsa med tex smörpapper för blankare yta. Ej diskmaskin.