Om manos

Karin, Nilla och manos

manos keramikverkstad & butik på söder i Stockholm är vår hemvist. Här tillverkar och säljer vi vår keramik, allt drejat eller byggt för hand. Mycket av det vi gör är modernt bruksgods i genomtänkt funktionell form. Vi arbetar med högt brända stengodsleror och våra glasyrer har vi experimenterat fram i en naturlig färgskala, där allt är vackert att kombinera med varandra. Lika mycket som vi älskar det finstämda tycker vi om att lyfta in något som bryter av och gör att det skaver lite. 

I vårt kreativa företagande arbetar vi aktivt med att hitta ett hållbart arbetssätt, där vi försöker behålla ett nyfiket och tillåtande perspektiv. Under arbetsåret har vi perioder av experimenterande och undersökande med ett ständigt levande samtal kring hur just manos ska vara och utvecklas. 

Det är vår förhoppning att detta tillåtande förhållningssätt även genomsyrar vår kursverksamhet, i allt från korta till långa kurser. Att manos är en plats för kreativa möten på flera olika sätt.

Hur allt började

Historien om manos startade som en tanke redan under Karins utbildningsår i London och fick ta form 2007 då hon tog över en vacker lokal på Överjärva gård i Solna. Manos öppnade i det som varit ett orangeri, med en mix av keramik, konsthantverk och design. Här möttes Karin och Nillas vägar för första gången.

Manos växte och utvecklades, och flyttade 2010 till sina nuvarande lokaler. Karin började ha keramikkurser och det var på en sådan kurs Nilla började, något som med tiden utvecklades till ett mångårigt lärlingsskap. Med ett stort gemensamt bultande hjärta för keramik och kreativitet driver och utvecklar Karin och Nilla verksamheten gemensamt sedan 2022.

Manos själ

Vårt viktigaste redskap när vi arbetar med lera är våra händer, de fylls hela tiden på med erfarenhet och kunskap och är grunden för allt vi gör. I det handgjorda finns små skillnader och det är det vi tycker är så vackert och tillåtande. Därför är vi så glada över verksamhetens fina namn, manos, som betyder händer på spanska. 

Karin Eriksson och Nilla Hellzén

Om butiken

I vår fina butik på Renstiernas gata 22 i Stockholm finns vår keramik tillsammans med sånt som vi tycker passar fint ihop med den. Det kan vara gröna växter, god choklad, vackert linne - sånt ni hittar här i webbshoppen och mycket till. I butiken träffar du våra härliga medarbetare Vonna och Adam. De kan allt om det vi säljer och slår in jättefina paket - ofta med ett litet keramikhjärta. Inte så sällan dyker vår verkstadshund Sam upp, han är en dvärgpudel som är snäll mot alla. 

PS Det är Adam som hjälpt oss göra vår webbsida och shop - visst har han gjort ett strålande jobb!

Hitta hit

Kontakta oss

Nyhetsbrev

Följ manos nyhetsbrev för att få uppdateringar angående butik, kurser och annat kul!